Lilia Dicu, Master Certified Coach şi executive coach: Team coachingul, secretul performanţei echipei tale?

Postat la 09 mai 2024 60 afişări

Lilia Dicu, Master Certified Coach şi executive coach: Team coachingul, secretul performanţei echipei tale?

Acum este mai important ca oricând ca managerii să reunească mai mulţi oameni sub un singur obiectiv comun, cu scopul de a construi o cultură de echipă, un cadru şi un mod în care angajaţii colaborează pentru a obţine rezultate colective, decisive pentru succesul companiei. Celebrul citat al lui Peter Drucker conform căruia „cultura mănâncă strategia ca mic dejun” subliniază importanţa culturii organizaţionale în atingerea obiectivelor de business. În contextul actual, marcat de multiple crize şi transformări, inclusiv pandemia şi avansul tehnologic, devine tot mai evident că aspectul uman, interacţiunea şi dezvoltarea relaţiilor sunt esenţiale, iar reaşezarea şi consolidarea oamenilor în echipe devin prioritare.

Dacă ar fi să facem o comparaţie cu lumea sportului, vedem că cele mai performante echipe nu sunt doar cele care se antrenează împreună, ci acelea al căror antrenor se concentrează pe dezvoltarea mentală a jucătorilor, pe gestionarea emoţiilor şi pe îmbunătăţirea dinamicii de echipă.

Şi, deşi putem vedea că echipele pot primi sponsorizări şi pot avea jucători talentaţi, performanţa lor depinde în mare măsură de capacitatea de a lucra împreună şi de a crea o sinergie. Un team coach este precum un antrenor concentrat atât pe jucători şi pe joc, cât şi pe modul în care acestea se îmbină pentru a crea o performanţă de excepţie. El înţelege sistemul în ansamblul său şi poate identifica rapid zonele de îmbunătăţire şi punctele forte ale echipei, pentru a o ajuta să atingă potenţialul maxim. Aşadar, în lumea afacerilor, este la fel de important să investim în coaching şi dezvoltarea personală a membrilor echipei pentru a maximiza performanţa şi succesul colectiv.

Din punct de vedere organizaţional, avem acele documente - team chartere de echipă - care descriu valorile, comportamentele, obiectivele, responsabilităţile, KPI-urile şi KBI-urile, strategiile anuale şi cele pentru următoarea decadă, precum şi deadline-urile echipei. Acestea există formal de mult timp, însă, din punct de vedere informal, esenţa unei echipe este dată de atmosfera generală, calitatea dialogurilor şi cunoaşterea comunicării, de direcţia în care se îndreaptă, de modul în care se motivează şi se aliniază membrii săi, de gestionarea stakeholderilor, de capabilităţile dezvolate: toate acestea fiind aspecte asupra cărora puţine organizaţii s-au concentrat într-un mod structurat.

Procesele de team coaching încep cu o evaluare a echipei, folo­sind o varietate de instrumente pentru a analiza multiple dimensiuni ale acesteia: a identifica punctele forte şi punctele slabe ale echipei, relaţiile între membrii săi, înţelegerea rolului fiecăruia, nivelul de deschidere, motivaţie, angajament şi responsabilitate al întregii echipe în relaţie cu stakeholderii săi, precum şi modul în care echipa îşi dezvoltă şi îşi îmbunătăţeşte abilităţile şi cunoştinţele.

De asemenea, evaluarea analizează cât de bine înţelege echipa întregul context actual (socio-economic, cultural) şi ce transformări sau îmbunătăţiri sunt necesare pentru a se adapta şi a creşte. Ulterior, un coach lucrează atât individual, cât şi cu întreaga echipă pentru a alinia obiectivele şi pentru a crea o cultură de echipă puter­nică. Aceste evaluări periodice sunt recomandate pentru a asigura că echipa rămâne concentrată, motivată şi adaptabilă într-un mediu în continuă schimbare.

Este important, totodată, ca procesul de coaching personalizat al echipei să abordeze nu doar performanţa imediată, ci şi dezvolta­rea continuă pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile strategice, de leader­ship. Însă, team coachingul nu se concentrează doar pe indivizi, ci pe întreaga dinamică a echipei şi pe relaţiile sale cu mediul său extern, creând astfel un cadru puternic pentru succesul şi creşterea continuă a echipei. Un team coach joacă un rol crucial în sprijinirea organizaţiilor să înveţe şi să se dezvolte de la un proiect la altul, de la o perioadă la alta şi de la un an la altul. Astfel, echipele devin agile şi dinamice, iar membrii lor se bucură de oportunitatea de a creşte şi de a se dezvolta.

Cum alegi un team coach potrivit pentru ne­voile echipei tale? Alegerea unui team coach potrivit este esenţială pentru succesul procesului de coaching. În primul rând, este recomandat să alegi un coach certificat în team coaching, care are o metodologie bine definită şi o vastă experienţă în domeniu. Ideal ar fi să optezi pentru un coach care a fost antrenat într-un mediu internaţional, deoarece în acest fel va fi familiarizat cu cele mai bune practici şi tendinţe la nivel global. De pildă, specialişti precum Peter Hawkins, Ruth Wageman şi Richard Hackman vorbesc despre mai multe abordări şi metode de team coaching (Systemic Team Coaching, 6 condiţii pentru echipele eficiente - 6 team conditions). Un team coach eficient este un facilitator al schimbării şi al dezvoltării organizaţionale. E nevoie ca el să fie capabili să înţeleagă dinamica complexă a echipei şi să ofere un cadru adecvat pentru explorarea şi dezvoltarea acesteia. De asemenea, abilităţile de coa­ching ale managerilor, cum ar fi comunicarea şi empatia sunt cruciale pentru a construi relaţii solide şi încredere în cadrul echipei. Multe companii recunosc că investiţia în serviciile de coaching de echipă este vitală şi regretă că nu au luat această decizie mai devreme.

Când ştii că ai nevoie să apelezi la team coa­ching? În primul rând, atunci când simţi nevoia unei soluţii noi pentru problemele organizaţionale cu care te confrunţi. Acela este momentul să explorezi alternative şi să investeşti în dezvoltarea echipei tale, înţelegând că acesta nu este un cost, ci o investiţie care aduce beneficii garantate.

Printre situaţiile care necesită acest tip de instrument se numără dorinţa de a îmbunătăţi nivelul de responsabilitate şi implicare în echipă şi de a creşte încrederea şi sentimentul de siguranţă psihologică. De asemenea, este important să recunoşti nevoia de a revitaliza entuziasmul şi angajamentul membrilor echipei, în special în situaţii în care disciplina muncii scade, iar presiunea asupra ta şi a echipei este copleşitoare. Când simţi că te afli mereu în situaţia de a stinge incendii sau că nu reuşeşti să faci faţă cerinţelor, dacă îţi dai seama că nu deţii toate abilităţile necesare pentru a răspunde cerinţelor şi aşteptărilor stakeholderilor sau simţi că deadline-urile sunt prea strânse, team coachingul poate fi soluţia potrivită pentru a îmbunătăţi performanţa şi eficienţa echipei tale. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.